Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svoboda slova


Tak mě napadá podělit se s Vámi o svou zkušenost se svobodou slova, tak jak jí v naší zemi uplatňují Spojené státy. Přejdu hned k věci. 
Mnoho se mluví o tom, jakou máme dnes demokracii, svobodu projevu a podobně. Moje zkušenost je přesně opačná, já se nemohu vyjádřit prakticky nikde.


YouTube - k videím na YouTube nemohu napsat žádný komentář, ani "děkuji za krásný pořad", nic... A nejsem zdaleka jediný kdo řeší tento problém, viz následující odkaz: https://www.reddit.com/r/youtube/comments/11wgrlc/youtube_keeps_deleting_my_comments_for_no_reason/?onetap_auto=true&one_tap=true


Seznam, Novinky, Blesk, eMimino..... Nemohu psát komentáře skoro na žádném českém serveru, většina jich spadá pod Seznam a zde byl můj účet trvale zablokován za porušení smluvních podmínek. Žádné jsem neporušil. Kdysi bylo možné kontaktovat podporu Seznamu přes chat, při otázce, jaké smluvní podmínky jsem porušil, že mi Seznam zablokoval účet, se se mnou osoba na chatu přestala bavit. Bez rozloučení nebo vysvětlení se odpojila. 


Facebook - mám bez udání důvodu omezené všechny profily. Nemohu například odesílat žádosti o přátelství. Některé přátele mohu vyhledat jen přes účet přítelkyně, přes můj profil se mi nezobrazí. S kamarádkou jsme se nedávno divili, proč jí přes některý profil mohu vyhledat a přes jiný nikoli. 
Ani ona nemůže vyhledat mé profily na Facebooku. Udělal jsem něco špatného? Pak by mi měl facebook poslat zprávu, že jsem někam napsal nevhodný komentář a svou blokaci odůvodnit. Jenže, a to je na celé věci to zdaleka nejúzkostnější, facebook je korporace, která se s nikým nebaví, nefunguje žádná podpora, může smazat a zablokovat koho chce, bez udání důvodu, a také tak činí. Stěžovat si pak dotyčný může vrátnému na nádraží. Blokace v mediálním prostoru jsou většinou doživotní, což je také zajímavý nástroj diktatury. 
Jednou mi facebook bez udání důvodu smazal účet komplet, prostě jsem vstal a zjistil, že nemám profil na kterém jsem pracoval stovky hodin a nasbíral tisíce přátel. 
Ondřej Hejma, coby pravicový sympatizant, jednou řekl, že facebook a podobné platformy, jsou normální "totáč", který určuje kdo uvidí jaké komentáře, jaké příspěvky se zobrazí a kolika lidem.... Je to tak, jestli jste nula nebo jednička určují v dnešním světě algoritmy. 


Instagram - kdosi napadl můj účet a pod mým jménem prezentuje obsah, se kterým nesouhlasím. Já už se nemohu na svůj profil přihlásit, upravit ho ani smazat. Podpora a možnost nahlášení? 0


Dále zde máme média, evidentně vlastněná neziskovými organizacemi, kam nemá občan možnost zasílat komentáře vůbec, tedy ani do doby než ho zablokují, což je ještě horší. 
Patří sem například Dotyky a hromady dalších webů, které nás na přání neziskových organizací vychovávají politicky i sexuálně. 
Celý mediální prostor vytváří falešnou představu, že socialismus byl lež a nenávist a kapitalismus je demokracie, svoboda, pravda a láska. 

Svobodu slova má každý, ale ne každý má právo být slyšen jako ostatní. Tedy, jestliže se nechcete postavit na chodník a nějaké své politické vize pokřikovat na kolemjdoucí do chvíle, než pro vás přijede sanitka. 

.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář